Kollu Bariyer
Geçmişten günümüze hayatımızda en çok değer verdiğimiz konulardan bir tanesi güvenliktir. Bulunduğumuz hemen hemen her alanda güvenliği arttırmak amaçlı giriş ve çıkış kapılarında denetim noktaları vardır. Çoğunlukla araç giriş ve çıkışlarını kontrol etmek, güvenli bir alan sağlamak amacıyla kullanılan sistemlerin en yaygın olanı kollu bariyer sistemidir.
Yapısı ve Kullanım Alanları
Kullanım alanları çoğunlukla otopark giriş-çıkışlarında, HGS-OGS gişelerinde, emniyet-askeri gibi kurumlara girişlerde, apartman sitelerinde ve özel şirketlerin bahçelerine giriş ve çıkış bölgesinde veya tren geçidinin olduğu alanlarda trafik akışını durdurmak amacıyla kullanılmaktadır.
Dünyanın her yerinde uzun yıllardır kullanılan kollu bariyer alüminyum, tahta ve plastik gibi birçok maddeden oluşur. Zemine sabitlenmiş parçaya yatay olarak belirli uzunluktaki kol ile ucu ucana gelecek şekilde aracın geçiş yapacağı zaman yatay kolda 90 derecelik açı oluşarak yukarıya kalkması göz önüne alınarak birleştirilir. Görünüm olarak yan yatırılmış L harfini anımsatmaktadır. Bazı bölgelerde ilk kullanılmaya başlandığı zaman olduğu gibi manuel kullanım vardır, bazı bölgelerde ise otomatik sistem olarak kullanılmaktadır. Otomatik sistem kumandalar, kontrol noktasında bulunan kulübe içerisindeki düğme veya HGS-OGS gibi araç plakası cihaz tarafından okutularak araç geçişi için izin verilir.
Kollu Bariyer Çeşitleri Nelerdir?
Geliştirilmiş çok sayıda kollu bariyer çeşidi vardır. En yaygın kullanılan 212 kollu bariyer 5 m kol uzunluğuna sahiptir ve açılış-kapanış süresi 3,5 saniyede tamamlarken 216 kollu bariyer sistemi ise 5-6 m kol uzunluğuna sahip olup 5,5 saniyede açılış-kapanış işlemini tamamlamaktadır. Çitli bariyer; kolun altından geçişleri engellemek için kullanılan sistemdir ve en fazla 4,5 m kol uzunluğuna sahip olur. Kırılan kollu bariyer sistemi; kapalı alanlarda tavan yüksekliği esas alınarak kolun ortadan ikiye kırılarak açıldığı sistemdir, 4,5 m kol uzunluğu vardır ve 3,5 saniye içerisinde açılış-kapanış işlemini tamamlamaktadır. Otoban Pro kollu bariyer ise araç trafiğinin yoğun oldu giriş-çıkışlarda kullanılmaktadır.3 m kol uzunluğu vardır ve 0,7-1,2 saniyede içerisinde açılış ve kapanış işlemini tamamlar. Diğer sistemlerden daha kısa sürede açılıp kapanmasının sebebi kontrolsüz geçişi engellemek ve trafik akışını seri şekilde sağlayarak araç bekletme süresini minimuma indirmek içindir.