Kartlı Geçiş
Kartlı geçiş sistemleri, kart ve kart okuyucuların birlikte çalıştığı, kartlar kullanılarak izinle geçilmesi gereken yerlerden geçiş yapılmasını sağlayan sistemdir. İş yerlerinize giriş yapmak isteyen kişiler, güvenli bir şekilde tutulması gereken tehlikeli kimyasal maddelerin bulunduğu odalara giriş yetkisi olan görevliler, apartman ve daire girişlerinde, okul, hastane, metro, otobüs gibi toplu taşıma araçlarında da bu kartlı geçiş sistemleri kullanılmaktadır. Kartların içerisinde bulunan manyetik bantlar aracılığıyla kart okuyuculara yaklaştırıldığı anda radyo dalgaları oluşur ve kart okuyucular ile etkileşime geçtikten sonra sistemden onay alır. Son zamanlarda manyetik bantlı kartların zedelenmesi durumunda çalışmaması ve kopyalanabilmesi nedeniyle bu kartların kullanımı azalmıştır. Bunun yerini çok katmanlı, sistem ile karşı karşıya olan iki yer arasındaki sinyal alışverişini yapan kartlı tasarımlar kullanılmaya başlandı.
Kartlı Geçiş Sistemleri
Kartlı geçişlerde kontrol amacıyla kullanılan sistem parçaları:
1.) Kart Okuyucu
Kart okuyucular proximity kartlarını okuyan cihazlardır. Kart okuyucuyla okutulan kart Access Kontrol Sistemine tanıtılan bir kartsa ve o karta yetki verilmişse kart okuyucu kartı okumaktadır. Kart ile kontrol edilen kapı, turnike, bariyer vb. Giriş cihazlarının çalışmasını sağlamaktadır. Bir yere giriş yaparken veya çıkışında kapının kart ile açılması isteniyorsa kapının başına iki adet kart okuyucu konulmalıdır. Kapıya yakın olan bir yere monte edilir ve zayıf akım kabloları panellere bağlanır. Bu kablolar ile kart okuyucular beslenmekte ve okunduğunda sinyalini panele iletmektedir. Direkt olarak bilgisayar ağı vasıtasıyla merkezi yönetimin yazılımıyla haberleşmeleri de mevcuttur.
2.)Kartlı Geçiş Sistemi Paneli
Kapılar, bariyerler, turnikeler gibi yerlere monte edilen kart okuyucuların kablolar ile bağlandıkları elektronik kartlar ve panellerdir. Sistemin beyni konumundadır. Kart bilgileri, kullanıcı bilgilerini hafızalarında tutabilirler, yangın kontrol paneli, alarm sistemi gibi birçok yerden kapıları açmak üzere tetikler ve ışıldak, siren gibi pek çok bileşeni tetikleyebilir.
3-Merkezi Kontrol Yazılımı
Proximity kartların tanıtıldığı veya biyometrik olarak yani kişinin parmak izi, yüz tanıma, göz tanıma vb. Tanımlanarak kişilere kimin hangi kapıdan ne zaman geçebileceği gibi kimin hangi kapılardan geçtiği, hangi kapılardan çıkış yaptığının takip edildiği sistemin yazılım kısmıdır.
4-Acil Durum Butonu
Acil durumlarda, elektrikler kesildiğinde ya da elektrikli kapıların kilitlerinde herhangi bir arıza meydana gelmesinden dolayı insanların içeride mahsur kalmasını önlemek maksadı ile kapının hemen yanında bulur ve camlıdır. Acil durum esnasında cam kırılır ve butona basıldığında bağlı olduğu kapının serbest kalması sağlanmaktadır.
5-Elektrikli Kilit
Kartlı geçiş sistemlerinin belirli bir bölgeye giriş ve çıkış kapılarında geçiş sırasında kontrol edilmesini sağlamak için kapılarda normal kilitlerin yerine kullanılan elektrik ile çalışan kilit mekanizmaları, farklı türde kilit bulunmaktadır.
Kartlı Geçiş Sistemlerinin Kullanıldığı Alanlar
Kartlı geçiş sistemlerinde temel amaç giriş ve çıkışların gerçekleştiği bölgelerde sadece izin verilmiş olan kişilerin girmesini ve girişleri kontrol edip kayıt altında tutmak amaçlanmaktadır.