Hidrolik Yol Kapanı
Hidrolik yol kapanı ve tuzakları alışveriş merkezleri, siteler gibi yerlerin araç giriş ve çıkışlarını denetlemek amaçlı takılır, ulaşımın tek yönlü akmasını sağlar. Böylece ters taraftan otomobil giriş ve çıkışı önlenir. Hidrolik yol kapanları manuel bıçaklarıyla mevcut trafik düzenine ters taraftan girmek isteyen araçların lastiklerine zarar vererek ortamın güvenliğini sağlar. Standart yedi santimetrelik bıçakların oluşturduğu ses şiddeti özel kauçuk materyallerle azaltılır.
Hidrolik Yol Kapanı Nedir?
Hidrolik yol kapanları araç giriş ve çıkışının kontrol edilmesinde günümüz teknolojisinin ulaşabildiği en güvenilir sistemdir. Girişe engel olmak ya da ters geçişi engellemek amaçlı kullanılırlar. Standartlarının bıçakları yedi santimetre olup ihtiyaç dahilinde özel ölçülere göre de üretilebilmektedir. Tahrik sistemleri hidroliktir, elektrik kesilmesi gibi durumlarda üründen verim alabilmek için manuel olarak el pompası ile kullanımları da mümkündür.
Hidrolik Yol Kapanı Kullanım Alanları
Suikast tipli hidrolik yol kapanı ve tuzakları askeri binalar ya da elçilikler gibi güvenlik önlemlerinin yüksek olması gereken yerlerde tercih edilir. Dişleri ve bıçakları standart hidrolik yol kapanlarına göre daha yüksek ve keskin olur. Suikast kapanlar kırk beş derece eğimlidir ve yerden kırk santimetreye kadar yükselebilmektedir. Bu yükseklik karşıdan gelerek kapana çarpan aracın sadece tekerleklerine zarar vermekle kalmaz aracın altına ve aksamına da zarar verir. Aracı kucaklayarak geçişini engeller. Tahrik sistemi hidrolik olan bu kapanlar parmak izi, kart okuyucu, uzaktan kumanda gibi araçlarla aktive edilebilirler. Yeşil veya kırmızı uyarı lambaları, flaşör lambalar ya da sirenler gibi ek güvenlik önlemleri sağlayan ekipmanlar isteğe göre takılabilir.
Hidrolik kapanların montajı için yer kırk santimetre derinliğinde ve istenilen metrajda kazılır, kazılan alanın genişliği ise yetmiş beş santimetre olmalıdır. Kazılan alanın zeminine yedi santimetrelik beton dökülerek bu alan düz bir hale getirilir. Kurumasından sonra beton zemine hidrolik yol kapanı yerleştirilerek sapmalar ile bu beton zemine sabitlenir, kontrol ünitesi hidrolik hortumlar ile zemine bağlanır. Hidrolik yol kapanı kontrol ünitesi bağlandıktan sonra açıkta kalan yerler tekrar beton ile kapatılır. Kapanın kontrol ünitesiyle olan bağlantısı, butonların kontrolü ve emniyet kontrolü yapıldıktan sonra kapan devreye girmiş olur.